Wat is een metrische meetdriehoek?

De meetdriehoek wordt ook wel spantenhoek, rafter square of speed square genoemd en heeft de vorm van een gelijkbenige rechthoekige driehoek met een aanslag aan een rechthoekszijde. De verschillende schalen en uitsparingen maken de meetdriehoek tot een multifunctioneel stuk gereedschap dat geschikt is voor het markeren van lijnen en hoeken en als aftekenhulp en zaaggeleiding kan worden gebruikt. Metrische meetdriehoeken worden meestal van staal, aluminium of kunststof vervaardigd en zijn van metrische maateenheden (millimeter, centimeter) of imperiale maateenheden (inch) voorzien. De gangbare metrische maten zijn 18 en 30 cm en de gangbare imperiale maten 7 en 12 inch.

Hoe wordt een meetdriehoek /gradendriehoek toegpast?

De verschillende schalen en uitsparingen van de meetdriehoek, evenals de handige aanslagranden komen goed van pas bij het timmeren en andere werkzaamheden waarbij met hout wordt gewerkt. Meetdriehoeken worden van oorsprong veel gebruikt in Amerika bij het timmeren van daken en dan specifiek voor het op maat zagen van dakspanten. Vandaar ook wel de naam spantenmeetdriehoek of in het Engels: rafter square (rafter = spant). Met behulp van de meetdriehoek kan de stijging of hoek van normale spanten (common rafters), hoekkepers (hip rafters) en kilkepers (valley rafters) en hoekkeper- en kilkeperspanten worden bepaald.

Welke functies heeft de meetdriehoek van Sola?

De meetdriehoek van SOLA is een liniaal, winkelhaak, verstekhaak, platte haak, aftekenhulp, zaaggeleiding en spantenmeter in één. De metrische meetdriehoek in de vorm van een rechthoekige driehoek heeft een robuuste aanslag aan een rechthoekszijde waarmee nauwkeurig 90°- en 45°-hoeken kunnen worden gemarkeerd. Bovendien kan de aanslag ook als zaaghulp of zaaggeleiding fungeren. Parallel aan de aanslag bevindt zich een uitsparing met een metrische schaal in mm en cm (offsetschaal) voor het maken van loodrechte lijnen. De andere rechthoekszijde is eveneens voorzien van een metrische schaal waarmee snel metingen kunnen worden verricht. Onder deze schaal bevindt zich een uitsparing met inkepingen waarmee horizontale of parallelle lijnen kunnen worden getrokken. De hypotenusa is voorzien van een gradenschaal voor hoekmetingen tussen 0 en 90°. De gewenste hoek wordt vanuit het tegenoverliggende draaipunt gemeten (aanduiding op meetdriehoek: PIVOT). Parrallel aan de gradenschaal bevindt zich een andere uitsparing met twee schalen voor het maken van zaagsneden onder verstek. De onderste schaal is voor gewone spanten (aanduiding op meetdriehoek: COMMON), de bovenste voor hoekkepers en kilkepers (aanduiding op meetdriehoek: HIP-VAL). In een rechte hoek ten opzichte van de gradenschaal loopt een 90°-markeerhulp voor het op maat zagen van gordingen.

Wat betekenen de schalen Hip-val en common op de meetdriehoek?

Een speciale functie van de meetdriehoek die met name in Amerika wordt gebruikt, is het op maat zagen van dakspanten (in het Engels: rafters). De meetdriehoek van SOLA beschikt hiervoor over een eigen schaal voor normale spanten (common rafters), hoekkepers (hip rafters) en kilkepers (valley rafters). Met de onderste COMMON-schaal kunnen normale dakspanten op maat worden gezaagd. De gewone spanten zijn de spanten die vanuit de nok recht naar beneden lopen. De schaal is gebaseerd op de stijging van het dakspant dat in decimeter per meter wordt uitgedrukt. Op de achterzijde van de SOLA-meetdriehoek bevindt zich een omrekentabel. In de tabel kan worden afgelezen dat een stijging van bijvoorbeeld 1 decimeter per meter omgerekend overeenkomt met een hoek van 5,71°. De bovenste HIP-VAL-schaal is geschikt voor hoek- en kilkepers die niet recht maar schuin vanaf de nok naar beneden lopen. Aangezien hoek- en kilkepers langer zijn dan normale spanten, moet bij het op maat zagen van deze spanten de HIP-VAL-schaal worden gebruikt.

Hoe gebruik ik een meetdriehoek van Sola?Aanbevolen

SOLA RS18 METRISCHE WINKELHAAK - 18CM - ZWART

SOLA RS18 METRISCHE WINKELHAAK - 18CM - ZWART

Sola RS18 Metrische winkelhaak - 18cm - zwart- Lichte, robuuste multifunctionele winkelhaak met mm/c..

€15,69

SOLA RS30 METRISCHE WINKELHAAK - 30CM - ZWART

SOLA RS30 METRISCHE WINKELHAAK - 30CM - ZWART

Sola RS30 Metrische winkelhaak - 30cm - zwart- Lichte, robuuste multifunctionele winkelhaak met mm/c..

€30,26